Spring naar hoofd-inhoud

Assurantiebelasting

21% assurantiebelasting voor schadeverzekeringen

Over de premie van je schadeverzekering betaal je assurantiebelasting. Deze bedraagt op dit moment 21% over de premie. De assurantiebelasting is niet op alle verzekeringen van toepassing. De hoogte van de assurantiebelasting veranderd nog wel eens.


Belasting op verzekeringen

Assurantiebelasting is de Nederlandse benaming van een belasting die wordt geheven op verzekeringen. De ongevallenverzekering, is bijvoorbeeld vrijgesteld van assurantie belasting. Deze belasting op verzekeringen wordt ook geheven over adviezen over het afsluiten van en service voor niet-vrijgestelde verzekeringen door een adviseur.

 

Vrijstellingen

Een aantal verzekeringen is vrijgesteld van assurantie-belasting:

 • Levensverzekeringen
 • Ongevallen-, invaliditeits-, en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
 • Ziekte- en ziektekostenverzekeringen
 • Werkloosheidsverzekeringen
 • Verzekeringen van zeeschepen (behalve pleziervaartuigen) en luchtvaartuigen die bedoeld zijn als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer (dus bijvoorbeeld geen privÊvliegtuig)
 • Transportverzekeringen
 • Herverzekeringen
 • Exportkredietverzekeringentransportverzekeringen
 • Reisverzekeringen soms, hangt af van de vorm en de dekking van de verzekering

 

Verhoging van de assurantiebelasting

Per 1 januari 2013 is de assurantiebelasting verhoogd van 9,7% naar 21%. Deze was tot en met 2012 nog 9,7%.De premies die je na 1 januari 2013 voor een groot aantal verzekeringen betaald worden hierdoor met ongeveer 10% verhoogd.


Historie van het tarief

Vanaf datumTarief
01-03-19847,0%
01-03-20087,5%
01-03-20119,7%
01-01-201321,0%

Veel gestelde vragen (FAQ) over assurantiebelasting

Assurantiebelasting is een belasting op verzekeringen. Het tarief is 21% en wordt berekend over de premie en de poliskosten van de verzekering. Je betaald de assurantiebelasting in het totaalbedrag van de premie aan de verzekeringsmaatschappij.

Nee, dit is niet het zelfde, maar het lijkt er wel op. De assurantiebelasting is een soort verzekerings-BTW. Sinds 2013 is het tarief van de assurantie belasting gelijk aan het tarief van de BTW.

Assurantiebelasting is fiscaal niet aftrekbaar. Voor ondernemers is de BTW vaak wel aftrekbaar of is deze te verrekenen met de af te dragen BTW. Voor assurantiebelasting is dit echter niet mogelijk.

Ja, deze wordt ook berekend over de eventuele poliskosten. Daarnaast wordt deze ook berekend over administratiekosten of eventuele andere kosten die de verzekeraar in rekening brengt.

Nee. Kijk altijd goed of een premie inclusief of exclusief assurantiebelasting is. Dit kan zomaar 21% schelen.

Een aantal verzekeringen zijn vrijgesteld voor assurantiebelasting. Dit zijn:

 • Transportverzekeringen
 • Herverzekeringen
 • Verzekeringen die verband houden met dood, leven of welzijn van de mens, zoals arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, zorgverzekeringen en levensverzekeringen.

Ieder Europees land heeft zijn eigen belastingsysteem voor verzekeringen. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende landen.